EXCLUSIV: pregati-va sa urati „bun venit” celor de la FMI. Gaura de 1,26 miliarde de lei in aprilie fata de plan si de 2 miliarde fata de aprilie 2015

Exact in timp ce public acest text aflu ca MFP-ANAF pregatesc din nou o prezentare  a realizarilor cumulat pe 4 luni,  pentru ca cifrele sa arate mai bine, daca reinclud luna ianuarie in raportare! Absolut ridicol!

Asa cum v-am promis si v-am obisnuit, va prezint in exclusivitate cifrele privind colectarea, pe care tandemul Dragu-Biris vi le ascund pentru a treia luna consecutiv. In continuare, subterfugiul rusinos pe care il folosesc este sa va prezinte cifrele colectarii la gramada, cumulat pe 2,3 si 4 luni, folosindu-se de incasarile mari din ianuarie, cand nu reusisera sa puna ANAF in slujba „gulerelor albe”.

Iata ca a trecut si luna aprilie, prima luna a trimestrului II, cand dimensiunea dezastrului capata un contur fara echivoc: se inregistreaza nu numai o accelerare a caderii colectarii fata de aprilie 2015 (mai putin cu exact 2 miliarde lei, adica cca. 450 mil euro) ci si o nerealizare majora – in premiera- chiar fata de program (mai putin cu 1,26 md lei, adica cca. 280 mil euro).

Pentru a preveni orice interpretare originala a “analistilor”, in dorinta lor de a justifica in vreun fel, pe baze “obiective”, dinamica dezastruasa din lunile februarie, martie dar mai ales aprilie, fac urmatoarele precizari:

 • la veniturile Bugetului de stat, cu o mica exceptie avand o pondere nerelevanta (impozit pe venit si taxe vamale), realizarile lunii aprilie sunt atat sub cele din anul trecut cat si sub nivelul planificat pentru anul acesta la aproape toate categoriile de impozite si taxe;
 • la TVA, situatia este catastrofala, deoarece pe langa cele 1,5 miliarde lei mai putin fata de aprilie 2015 (adica 71%), se inregistreaza 824 mil lei mai putin fata de program (adica 82%). Atentie, stimati analisti, in nivelul programat este inclus impactul lunar de cca 700 de mil lei a reducerii cotei standard de la 24 la 20%!!!;
 • la accize, care este prin excelenta o taxa pe consum si unde nivelul de taxare nu a scazut fata de anul trecut ci din contra, si care este impozitul cel mai “sensibil” la evaziune, continua degringolada colectandu-se cu aproape 350 de mil de lei mai putin fata de anul trecut si cu 500 de mil mai putin fata de plan!!!
 • intrucat scaderea sumelor colectate este aproape generalizata la toate categoriile de impozite si nu numai la TVA (unde ne este “livrata” imediat scuza reducerii cotei standard, trecand sub tacere faptul ca peste o treime din TVA-ul datorat se fura in Romania), aceasta se reflecta in scaderea ponderii in PIB a colectarii cu 0,40%, ceea ce este enorm pentru numai o luna calendaristica!!!
 • cvasi-totalitatea nerealizarilor fata de program, la toate categoriile de venituri bugetare se inregistreaza in zona marilor contribuabili ( 1 miliard lei) si la agentii economici din Bucuresti-Ilfov (cca 250 milioane lei), arii recunoscute cu un nivel al evaziunii foarte ridicat;

Anul trecut, o mare parte din analistii – “seminaristi”, indragostiti de propriile opinii savante rupte de realitate si meseria administrarii fiscale, puneau realizarile ANAF pe seama cresterii economice si a consumului. Nimic in “evaluarile” lor despre cresterea capacitatii administrative ANAF si/sau combaterea dura a evaziunii! Ce mai spun apostolii FMI astazi cand consumul si cresterea economica a Romaniei este la varful Uniunii Europene, atingand in primul trimestru niveluri record? De ce cresterea economica/consumului nu se reflecta in cresterea incasarilor bugetare? Sau macar in realizarea cifrelor programate?

Nimic. Au amutit, speriati ca nu pot gasi nicio explicatie cat de cat rationala, care sa mascheze incompetenta protejatilor din fruntea MFP-ANAF si dezastrul in care ne aflam, in timp ce tandemul toxic Dragu-Biris, deschid sampanii prin seminarii zambind complice si satisfacuti in compania gulerelor albe.

Insa, raspunsul este simplu: incompetenta crasa a ministrului si a sfatuitorilor sai care, din motive de “imagine”, daca nu si electorale, au renuntat la lupta cu evaziunea fiscala si au destabilizat un sistem care incepuse sa functioneze cu foarte bune rezultate. Se vede cu ochiul liber “relaxarea” in emiterea bonurilor fiscale, “parteneriatul” cu firmele de consultant, aparitia unor “monstri sacri” ai sistemului pe functiile de pe care ii indepartasem, initierea unor actiuni de control insuficient targetate si cu rezultate indoielnice, etc.

Daca luna de luna, tandemul Dragu&Biris va produce prin incompetenta lor manageriala  “gauri” in buget de 3-400 de mil de euro, aceasta va insemna minimum 2-3 md de euro in acest an. O astfel de suma este imposibil de acoperit fara taierea drastica a cheltuielilor, cresterea taxelor si, ca prin minune, solicitarea “interventiei” binefacatoare a FMI/CE, adica institutiile de la care, ministreasa de la finante si altii pe care ii cunoasteti la fel de bine ca si mine, au primit de-a lungul multor ani o paine alba de mancat. Painea negra de proasta calitate ne va ramane noua, romanilor!

Sa facem si o scurta recapitulare a ultimelor 4 luni, ca sa aveti tabloul general:

                        -imediat dupa ce mi s-a instrumentat un dosar la DNA in care nu poate fi probata nici macar o vinovatie inchipuita, la mijlocul lunii februarie, ministru Dragu mi-a cerut demisia; i se oferise o “ocazie” pe care nu o putea rata. Pe baza performantelor in colectare prin care am sustinut procesul de relaxare fiscala in cursul anului 2015 si a veniturilor bugetare consistente suplimentare (cca 2,5 md euro) era imposibil de justificat o demitere a conducerii ANAF, fara acest pretext “servit” de procurori.

                        -tocmai ce raportasem pe luna ianuarie realizari de exceptie, realizari care s-au dovedit a fi salvatoare pentru executia bugetara a trimestrului I 2016 deoarece au “acoperit” dezastrul care avea sa vina in lunile februarie si martie.

                        -imediat dupa demitere am avertizat, in iesirile mele publice, asupra consecintelor grave pe care le va avea asupra bugetului de stat aceasta “manevra” nesabuita, puternic sprijinita de reprezentantii “gulerelor albe” din consultanta si nu numai, bazandu-ma pe faptul ca ANAF se afla in ultima etapa de reorganizare a activitatii in principal in zona marilor contribuabili, proces care avea sa fie compromis. Unii au interpretat avertismentul meu ca fiind expresia unei frustrari (fireasca pana la un punct) dar adevarul este ca imi era cunoscut nivelul de incompetenta in materie de administrare fiscala a tandemului DRAGU-BIRIS si a sfatuitorilor acestora.

                        -pentru a escamota caderea continua a incasarilor la bugetul statului din lunile februarie si martie au luat decizia de a numai face publice realizarile lunare, publicand doar datele trimestrului. Aceasta deoarece realizarile din ianuarie, cand conduceam ANAF, acopereau cu varf si indesat dezastrul din lunile februarie si martie

                        -printre explicatiile puerile privind trendul descrescator accentuat din lunile februarie si martie au invocat impactul reducerii cotei standard TVA de la 24 la 20%, trecand sub tacere faptul ca in semestrul II al anului trecut reusisem sa acoperim impactul reducerii TVA la alimente si sa colectam TVA suplimentar cat si faptul ca veniturile conjuncturale (“rest venituri” care nu tin de capaciatea administrativa ANAF) salvasera oarecum de la un adevarat dezastru cifrele totale ale colectarii.

                        -toti analistii de casa ai tehnocratilor s-au grabit sa preia “explicatiile” tandemului Dragu-Biris fara a mai face apel la impactul cresterii formidabile a consumului care impreuna cu combaterea evaziunii fiscale ar fi trebuit sa faca imposibila dinamica accentuata a scaderii veniturilor.

                                                                                                            Sursa foto neprelucrata: www.romania-actualitati.ro

19 comentarii la “EXCLUSIV: pregati-va sa urati „bun venit” celor de la FMI. Gaura de 1,26 miliarde de lei in aprilie fata de plan si de 2 miliarde fata de aprilie 2015

 1. Eu nu înțeleg de ce când vin cei „de dreapta” nu sunt bani. De ce nu colectează taxe și impozite? Ce se întâmplă de ei, deodată, nu mai strâng bani? Nu e o lene premeditată pentru ca să poată spune că „nu sunt bani”.

  Răspunde

 2. Domnul Diaconu lucrez intr-un serviciu de informații al statului roman si fara a fi un specialist în economie pot să confirm cele afirmate de dvs.referitoare la evaziunea fiscala.S-au reluat vechile practici de la micul buticar care oficial nu are profit de 20 de ani și până la marile firme .Si probabil că tot prostimea va trage ponoasele.In schimb toți interlopii, cu gulere mai mult sau mai puțin albe si- au reînnoit parcul auto.Domnul Ciolos ,pe care nu pot să îl acuz de rea voința, este cam credul în relația cu toți politrucii existenți în instituțiile statului.

  Răspunde

 3. Domnul Diaconu lucrez dintr-un serviciu de informații al statului roman si fara a fi un specialist în economie pot să confirm cele afirmate de dvs.referitoare la evaziunea fiscala.S-au reluat vechile practici de la micul buticar care oficial nu are profit de 20 de ani și până la marile firme .Si probabil că tot prostimea va trage ponoasele.In schimb toți interlopii, cu gulere mai mult sau mai puțin albe si- au reînnoit parcul auto.Domnul Ciolos ,pe care nu pot să îl acuz de rea voința, este cam credul în relația cu toți politrucii existenți în instituțiile statului.

  Răspunde

 4. Doar guvernul Ponta a facut ceva pentru tara, tehnocratii pentru guvernul meu si nimic pentru tara, dar politicienii nu vad dezastrul ????????????

  Răspunde

 5. Sper sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare : in ce baza legala ati semnat ordinul de evacuare a sediilor Intact ?

  Răspunde

 6. […]  144045 – 06052016 –  Fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, continuă să atragă atenția asupra colectării defectuaose a taxelor și impozitelor către bugetul de stat. El susține acum că deţine datele privind veniturile ANAF pe aprilie şi situaţia ar fi catastrofală, în special atunci când e vorba de colectarea TVA. ”Se inregistreaza nu numai o accelerare a caderii colectarii fata de aprilie 2015 (mai putin cu exact doua miliarde lei, adica circa 450 milioane euro), ci si o nerealizare majora – in premiera – chiar fata de program (mai putin cu 1,26 miliarde de lei, adica circa 280 milioane euro), atenționează Diaconu pe blogul personal. […]

  Răspunde

 7. Domnule Diaconu sunteti artizanul unor masuri in domeniul fiscal care nu fac cinste nici unui demnitar care a condus ANAF-ul.
  Ati introdus niste prevederi in domeniul fiscal contrare dreptului comunitar si a bunului simt in ceea ce priveste declaratia ” 088″ , vezi cauza C-527/11 Ablessio SIA , cu maniera total netransparenta de evaluare a riscului efectuata de acel soft conceput la nivelul ANAF-ului.In urma unei astfel de actiuni societati cu traditie au avut probleme foarte mari in deregistrarea si reinregistrare lor ( ex: Enel , Cetelem , etc).
  Tot la presiunea dumneavoastra au fost introduse masuri ce viza inactivitatea fiscala ca urmare a faptului ca societatea nu mai detine organe statuare valide , dar aceste masuri nici macar nu au fost corelate cu prevederile legii societatiilor comerciale unde o companie pentru remedierea unei astfel de situatii are nevoie de cel putin 35 de zile şi nu 30 de zile , masura ducand foarte multe companii in situatia declararii inactivitatii fiscale cu consecinte dezastroase pentru activitatea companiilor cat si pentru buget.
  Sunteti artizanul celebrei modificari a OG nr.28/1999 prin care nivelul sanctiunilor contraventionale apar dispoportionate , cu incalcarea prinicipiul constitutional al proportionalitatii , in sensul ca un covrigar cu o cifra de afacere minuscula poate fi sanctionat contraventional pentru o contraventie fara impact in sfera colectarii la bugetul de stat cu o amenda mai mare decat cifra de afaceri insasi.
  In perioada urmatoare vor aparea noi si noi dovezi a lipsei de discernamat de care ati dat dovada la conducerea ANAF , intrucat masurile luate in acea perioada vor trece prin procedurile contenciosului administrativ si vor arata lipsa de rationalitate a acestora ( ex: http://portal.just.ro/254/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=25400000000040995&id_inst=254 ).
  Ati girat tot circul de la DGAF unde oamenii recrutati de dumneavoastra sunt din punct de vedere profesional dupa chipul si asemanarea dumneavoastra , acestia fiind girati in functii cu note de 15 , 20 , 30 de puncte din 100 de puncte pe posturi de inspectori generali adjuncti.

  Răspunde

 8. […] „Asa cum v-am promis si v-am obisnuit, va prezint in exclusivitate cifrele privind colectarea, pe care tandemul Dragu-Biris vi le ascund pentru a treia luna consecutiv. In continuare, subterfugiul rusinos pe care il folosesc este sa va prezinte cifrele colectarii la gramada, cumulat pe 2,3 si 4 luni, folosindu-se de incasarile mari din ianuarie, cand nu reusisera sa puna ANAF in slujba „gulerelor albe”. Iata ca a trecut si luna aprilie, prima luna a trimestrului II, cand dimensiunea dezastrului capata un contur fara echivoc: se inregistreaza nu numai o accelerare a caderii colectarii fata de aprilie 2015 (mai putin cu exact 2 miliarde lei, adica cca. 450 mil euro) ci si o nerealizare majora – in premiera- chiar fata de program (mai putin cu 1,26 md lei, adica cca. 280 mil euro)”, a scris Gelu Diaconu. […]

  Răspunde

 9. […] „Asa cum v-am promis si v-am obisnuit, va prezint in exclusivitate cifrele privind colectarea, pe care tandemul Dragu-Biris vi le ascund pentru a treia luna consecutiv. In continuare, subterfugiul rusinos pe care il folosesc este sa va prezinte cifrele colectarii la gramada, cumulat pe 2,3 si 4 luni, folosindu-se de incasarile mari din ianuarie, cand nu reusisera sa puna ANAF in slujba „gulerelor albe”. Iata ca a trecut si luna aprilie, prima luna a trimestrului II, cand dimensiunea dezastrului capata un contur fara echivoc: se inregistreaza nu numai o accelerare a caderii colectarii fata de aprilie 2015 (mai putin cu exact 2 miliarde lei, adica cca. 450 mil euro) ci si o nerealizare majora – in premiera- chiar fata de program (mai putin cu 1,26 md lei, adica cca. 280 mil euro)”, a scris Gelu Diaconu. […]

  Răspunde

 10. Când Ponta si ai lui faceau treabă, au fost eliminati. Cineva, nu doreste binele poporului Român. E trist!

  Răspunde

  1. Da!!! Acestea sunt urmările a ceace a făcut….Tonta!!!Și încă nu se văd toate.

   Răspunde

  2. Mai Ioane,
   Acestea sunt urmarile guvernarii Ponta,iar acesta e numai inceputul.Va urma si mai raul,asa cum erau avertizati la vremea respectiva.De fapt ,dupa dezastrul si minciunile lasate,cred ca de aceea a si demisionat ca un las,de frica consecintelor ce umau.Nu l-a eliminat absolut nimeni,in mod neasteptat a plecat fara explicatii,in maniera aventuriera deja cunoscuta.Tot acesta este si motivul pentru care PSD nu si-a asumat guvernarea dupa ce Ponta a spalat putina desi are majoritate parlamentara lejera.Dupa ce o sa castige alegerile in toamna,PSD va trebui in sfarsit sa culeaga roadele guvernarii Ponta-minciuni cu cresterea economica nemaivazuta(reala de altfel,dar consecinta guvernarii Boc si a masurilor de austeritate de atunci),pomeni la bugetari cu salariile ,reduceri populiste de taxe si TVA ,care au saracit bugetul si promisiuni desantate la tot poporul.Vom vedea atunci adevarul si modul cum o sa rezolve PSD treburile urate care se prefigureaza.

   Răspunde

  3. Nu-l tot periati atat pe Ponta pentru faptul ca vrea binele tarii, el vrea binele lui si toate miscarile pe care le-a facut, pensii, salarii ,reducerea t.v.a reducere taxe nu a facut-o din banii lui ,a facut-o pentru ca fiind marele pierzant la prezidentiale a vrut sa-si recastige popularitatea ca primministru dupa care a dat bir cu fugiti lasand in urma goluri imense in buget de care sa se faca responsabila noua guvernare de tehnocrati.
   Si acum isi permite sa critice, sa dea sfaturi sa fie arogant ca expriministru si mentor al sau, Adrian nastase crezand si mizand pe poporul roman care fara sa cunoasca miscarile facute de el ,crede ca domnia sa a fost f. bun priministru care le-a dat de toate!

   Răspunde

 11. […] şef al ANAF, Gelu Diaconu, demis de premierul Cioloş în februarie, spune pe blogul personal că deţine datele privind veniturile ANAF pe aprilie şi situaţia ar fi catastrofală, în special […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *