Habarnismul populist loveste din nou prin explicatiile ministrului Ionut Misa despre contributiile sociale, impozitul pe venit, pilonul II de pensii etc

Ieri seara, atat RTV cat si Antena3, l-au gazduit cu generozitate pe ministrul Ionut Misa care s-a hotarat sa ne explice masurile de politica fiscal-bugetara utilizate in constructia bugetului pe 2018. Tocmai ce ii reprosasem ca nu isi indeplineste aceasta sarcina din fisa postului pe care o lasase la cheremul propagandistilor de partid.

A fost un adevarat regal de balbe, inexactitati sau minciuni de-a dreptul! Mi s-a inrosit telefonul din cauza apelurilor primite de la fosti colegi din MFP oripilati de prestatia habarnistica a ministrului. Pana si Teodorovici, aflat in unul dintre acele studiouri TV a refuzat rusinat sa comenteze spusele mai tanarului sau coleg de partid.

Va reamintesc promisiunea pe care am facut-o de a publica pe acest blog opinii pe intelesul tuturor. Ma bucura ca postarile imi sunt citite de oameni mai mult sau mai putin initiati si ca sunt preluate in dezbaterile publice.

E plina Romania de analfabeti functionali cu doctorate, masterate si studii “aprofundate” pe la diferite “Colegii” carora le lipsesc cunostintele profesionale de baza, teleportati pe functii si care repeta papagaliceste lozinci puse in gura de propagandistii de partid. In domeniul fiscal bugetar, impostura si/sau minciuna ies rapid la suprafata. Din pacate, in acest domeniu, atat impostura cat si minciuna pot avea consecinte ireparabile asupra vietii tuturor romanilor.

Ascultand explicatiile televizate ale ministrului Misa am avut aceeasi senzatie ca la prima lectura a “operei” tandemului Tulus-Balaur de la DNA, din dosarul “Partida Romilor”. Aceeasi categorie: omul acesta ori este habarnist ori mincinos sadea!

Sa incercam sa explicam, atat cat se mai poate, o parte din afirmatiile ministrului.

  1. Pretinsele fake-news-uri

Se plange domnul ministru ca maretele realizari ale guvernarii PSD sunt puse la indoiala de stiri false, lansate de binevoitori in spatiul public.

Nu, domnule ministru! Ultima rectificare bugetara a dvs. este un simulacru de rectificare pozitiva, deoarece nu este bazata pe o colectare suplimentara de impozite si taxe fata de sarcina bugetata initial. Asa zisa rectificare pozitiva se bazeaza pe confiscarea rezervelor companiilor de stat si taierea drastica a investitiilor publice.

Astazi, ordonatorii de credite, in special UAT-urile (unitatile de administrare teritoriale), se confrunta cu o subfinantare cronica, comparabila cu cea din perioada cumplitei crize din 2009-2011. Cu salariile scapate de sub control si cu cheltuieli de functionare si investitii cu mult sub necesar! Un singur exemplu din “ograda” dvs: regionalele finantelor publice, ordonatori tertiari de credite, au zero lei alocati la investitii iar cheltuielile cu bunuri si servicii sunt diminuate drastic. Si vreti colectare suplimentara la bugetul statului?

  1. Transferul contributiilor sociale

Aceasta masura reprezinta o premiera in intreaga lume civilizata. In opinia mea, este o bomba sociala care va fi detonata in Romania intr-un orizont de timp de maximum 2-3 ani, din doua motive principale:

-legiuitorul nu poate impune un nivel al salariilor in sistemul privat iar angajatorul are libertatea de a transfera cat vrea in salariul brut al angajatului din suma necesara acoperirii contributiilor sociale;

-subiect al impunerii (a nu se confunda cu suportatorul/platitorul contributiilor care ramane angajatorul, d-le ministru! Se invata asta in anul intai de facultate!) devine salariatul/angajatul. Evidenta administrarii obligatiilor la persoane fizice se tine pe CNP (cod numeric personal) si orice regularizare ulterioara (de regula a contributiilor neplatite) se va face in sarcina angajatului. Sau inventati un alt mecanism de administrare a contributiilor sociale la fel de “performant” ca si split TVA ?

  1. Impozitul pe venitul din salarii sau asimilate salariilor

Afirma ministrul finantelor ca se va reduce cota impozitului pe venit de la 16 la 10% “pentru absolut toate veniturile, toate categoriile de venituri prevazute in Codul fiscal” ( http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-22061649-ministrul-finantelor-impozitul-zero-pentru-salariile-sub-2-000-lei-nu-implementat-taxa-solidaritate-2.htm ).

Haideti sa il ajutam un pic pe domnul ministru!

Exista o mare diversitate de venituri impozabile: din activitati independente (individuale si asocieri), din activitati cu retinere la sursa (conventii civile, expertize, etc.), din activitati agricole, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor (chirii), din investitii (tranzactii bursiere, dobanzi, dividende, etc.), premii din jocuri de noroc si alte surse, s.a.m.d. Pentru toate acestea introduceti o noua cota unica de 10%? Bravos!!!

In fapt ar fi trebuit sa spuna ca, dupa ce au pacalit electoratul ca vor elimina impozitul pe veniturile sub 2000 lei lunar, au in intentie sa reduca cota la 10% pentru impozitul pe venitul din salarii! Dar si aceasta concomitent cu o alta taxa inventata, prezentata cu jumatate de gura si pe care o vor introduce: 2% din fondul de salarii!!!

  1. Taxa de “solidaritate” (2%)

De ce i-o fi spunand “taxa de solidaritate” (citez din spusele memorabile ale ministrului “este si o directiva europeana in acest sens”), Dumnezeu si cu Valcov or fi stiind!! Cert este ca un atare procent de 2% aplicat la intregul fond de salarii creeaza o sarcina fiscala pentru angajator mai mare decat reducerea nivelului insumat al contributiilor sociale de la 39% la 35%! Adica o alta minciuna marca PSD!

  1. Pilonul II de pensii

De luni de zile am spus-o repetat ca nu vor avea alta solutie pentru a-si onora macar anemic promisiunile electorale fara cresterea taxelor si desfiintarea “de facto” a pilonului II de pensii. Pentru ca ideea transformarii in optionala a contributiei obligatorii la pilonul II de pensii vehiculata mai intai de Pablito (cel care le stie pe toate ca un adevarat parinte al natiunii celor saraci cu duhul!) inseamna de fapt, moartea acestui mecanism in detimentul a cca 7 milioane de romani. Asa s-a intamplat recent in Ungaria. Se pare ca Victor Orban este mai mult decat un model de urmat pentru Dragnea&Co!

Prin aceasta masura isi vor asigura o crestere de cca 4-5% a colectarii contributiilor sociale de pensii! Dintr-un condei!

Sa ateptam proiectul de lege al bugetului in care vom vedea minciuna PSD in toata splendoarea ei hidoasa.

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *