Cat de periculos este habarnismul populist! Partea I – legea salarizarii unitare

Prezentul material este primul dintr-o mica serie de scurte analize legate de diverse teme economice si de fiscalitate la zi, teme folosite intensiv in spatiul public cu scopul aproape exclusiv de a manipula opinia publica, inclusiv prin intermediul anumitor mass-media.

Am luat aceasta decizie dupa ce l-am ascultat pe dl Badalau (lider giurgiuvean al PSD) despre cum va revolutiona fiscalizarea multinationalelor, pe dna Olguta Vasilescu explicandu-ne cum se va introduce in Romania “modelul american al impozitului pe gospodarie”, pe un consultant fiscal bezmetic, mai apropiat de evaziune decat de lupta impotriva ei,  despre cum va generaliza el taxarea inversa TVA in UE, pe eroina strazii care dezinforma opinia publica cum ca MFP/ANAF este vinovatul exclusiv al nerecuperarii prejudiciilor din infractiuni, pe unii procurori fabricanti de dosare pe spete de administrare fiscala precum si pe multi alti moderatori , analisti, fripturisti, (vai, cum mai apara capitalul romanesc un patriot intr-un studio TV care colcaie de evaziune!).

Am realizat, ascultandu-i de-a lungul timpului pe cei enumerati mai sus, ce mare pericol, dincolo de interese, ticalosii, politica, etc., il reprezinta habarnismul populist al celor aflati “la butoanele” conducerii societatii romanesti!

Constat ca gluma se ingroasa pe zi ce trece.

Astazi voi analiza prima mare minciuna sau, poate, dovada de incompetenta: Legea salarizarii unitare bugetare.

Nimeni nu contesta necesitatea acestei legi, fiind cunoscute atat haosul, cat si inechitatile existente. Stim cu totii ca exista salarii nesimtite la tot soiul de entitati publice de control/reglementare, aparute ca ciupercile dupa ploaie si diferente uriase intre categorii de bugetari (ex: salarii foarte mici in sistemul sanitar).

Asadar, nu necesitatea este problema, ci modul in care s-ar dori implementata. Nivelul cresterii prognozate a salariilor (in medie 50%), graficul de aplicare al majorarilor intr-o perioada dificila de consolidare a relaxarii fiscale pe fondul caderii in picaj a incasarilor ANAF precum si impactul in suma absoluta asupra bugetului statului sunt, in opinia multor oameni responsabili din tara asta, adevarate bombe cu ceas.

Am facut parte dintr-un guvern care a dus negocieri laborioase in anii 2012-2015 cu Troika CE/FMI/BM pentru asanarea finantelor tarii! Stiu cat de greu s-a promovat si realizat procesul de relaxare fiscala in pofida tuturor opozantilor de calibru, nationali si internationali! Si ce grea decizie politica a fost sa nu se mai incheie sub orice forma un nou acord cu FMI!

Ani de zile, cand ponderea veniturilor colectate in PIB era de 30-32%, s-au facut eforturi uriase de incadrare in 7% din PIB a anvelopei salariale bugetare. Aceasta a contribuit la cresterea rating-ului de tara, finantarea datoriei publice la dobanzi scazute record, diminuarea drastica a deficitului bugetar, etc.

Asta inseamna ca se cheltuia cu salariile bugetarilor cca 22% (o cincime!) din total buget.

Astazi, doamna Olguta Vasilescu, ministrul muncii, ne asigura ca nu va fi nici o problema. Ce daca ponderea salariilor bugetarilor sare de 7% din PIB? Ce, afirma dansa ritos, in statele UE aceasta pondere este de 10-12% si nu se intampla nimic rau! Sa ajungem si noi la aceasta pondere. Ce, suntem mai fraieri?!

Iar aici intervine minciuna manipulatoare, in cazul in care nu  e habarnism populist de-a dreptul: da, dar acele state, in special statele nordice, (si care au un echilibru bugetar de invidiat) au o pondere a colectarii veniturilor in PIB de cca 45%. Si un nivel al impozitarii – sarcina fiscala – incomparabil mai mare decat al Romaniei!

Astazi, dupa relaxarea fiscala si paralizarea (pe linie politica) a activitatii ANAF de combatere a evaziunii fiscale, ponderea in PIB a incasarilor bugetare a scazut dramatic la cca 27%!!!

Sa cheltui 35-45% din veniturile tarii pe salariile unui aparat bugetofag e posibil insa sa nu fie nici macar habarnism populist, asa cum spuneam in titlu. Mai degraba…curata nebunie!

 

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *