O alta idee trasnita marca PSD/Dragnea: plata defalcata a TVA/Split TVA

La o intalnire organizata de PNL cu mediul de afaceri cat si din studioul B1Tv, imediat dupa lansarea versiunii 2.0 a programului PSD “din scoarta in scoarta”, am amintit en-passant despre noua idee trasnita pe punctul de a fi materializata de catre artizanii celui mai comic program de guvernare in materie fiscala, din cate au existat din cele mai vechi timpuri si pana astazi.

Este vorba despre sistemul de plata defalcata a TVA. Astazi, voi intra putin in detalii.

De la inceput as dori sa fiu foarte bine inteles! Introducerea sistemului split TVA in raport de capacitatea administrativa ANAF de astazi, distrusa sistematic in ultimul an si jumatate, este o idee cel putin trasnita daca nu iresponsabila de-a dreptul!!!

Efectele, neclaritatile, incertitudinile, ingrijorarile, etc., produse de eventualitatea introducerii unei asemenea masuri de administrare fiscala au fost reliefate aproape unanim in interventiile publice ale multor consultanti fiscali, dintre care as remarca pozitia echilibrata a Coalitiei pentru dezvoltarea Romaniei. In rezumat, sunt mentionate urmatoarele:

 1. Lipsa de precedent in instituirea generalizata a unei astfel de masuri in spatiul european. Se pregateste de ani buni in Polonia si Anglia si a fost introdusa temporar in Italia numai in domeniul tranzactiilor din zona achizitiilor publice;
 2. Sarcina administrativa uriasa pentru toti agentii economici inregistrati in scopuri de TVA (un alt cont bancar dedicat, comisioane bancare, corespondenta cu organul fiscal/bancar, formularistica suplimentara, s.a.);
 3. Inexistenta unui studiu de impact cu privire la efectele benefice asupra colectarii de sume suplimentare la bugetul statului fata de povara administrativa care va apasa in principal pe umerii agentilor economici;
 4. Indisponibilizarea unei parti importante din capitalul de lucru/diminuarea cash-flow-ului care va atrage nevoia creditarii cu costuri suplimentare;
 5. Conciliere, pertractari, litigii in contencios cu organele fiscale carora in diferite situatii li se va cere “aprobarea” pentru a avea acces la propriul cont.
 6. Nivelul exagerat al sanctiunilor aplicabile unor agenti economici care, sa nu uitam, isi declara totusi corect obligatia de plata a TVA;
 7. Imposibila intrare imediata in vigoare a proiectului de ordonanta deja pus in dezbatere publica (de la 1 septembrie optional si 1 octombrie obligatoriu).

Toate aceste necesare clarificari/efecte sunt indiscutabile! Fiind de acord cu ele as dori insa sa va mai retin atentia cu cateva observatii ceva mai nuantate.

Ce refuza sa va spuna guvernantii este ca aceasta masura nu rezolva deloc problema evaziunii in domeniul TVA ci doar indisponibilizeaza sumele firmelor oneste care isi declara obligatia de plata a TVA. Pentru ca diferenta intre sumele declarate voluntar si sumele efectiv platite este minora fata de sumele care se fura efectiv din TVA-ul datorat!!!

Toate studiile/evaluarile/estimarile arata ca astazi, in materie de TVA, fata de o medie comunitara de cca 15% in spatiul comunitar in Romania evaziunea este de peste 30%!!!

Si aici am ajuns la nodul gordian al problemei!

Economia creste in ritm sustinut, consumul final atinge ritmuri nemaintalnite si cu toate acestea TVA ul incasat la buget scade. De ce? Simplu: se fura!

Combaterea evaziunii in domeniul TVA a fost o preocupare majora a perioadei in care am fost seful ANAF mai ales in preajma deciziei de reducere a cotei de TVA la alimente. Analize de risc bine targetate, actiuni concentrate ale Antifraudei pe fiscalizarea operatiunilor comerciale (emiterea facturilor/bonurilor fiscale), destructurarea a mii de firme fantoma existente pe piata (mai ales in zona Bucuresti-Ilfov si a celor infiintate “pe cabinete de avocatura”), demantelarea unor retele de fraudare cu mari “jucatori” (pentru ca multe dosare sunt sub urmarire penala nu le fac publice numele!!!), impiedicarea intrarii in lanturile de tranzactionare a “teparilor” de profesie prin introducerea formularului 088, inspectii fiscale generale la hipermarketuri, etc.,etc. Rezultatul a fost cel asteptat: au crescut incasarile din TVA compensand cu varf si indesat scaderea cotei de TVA la alimente.

Dar, ca la un semnal, ipocrizia clasei politice, a mass-media si, din pacate, a mediului de afaceri si-a facut simtita prezenta intr-un mod agresiv.

Canalele tv ale unui evazionist sadea urlau cotidian despre batranica cu zarzavat distrusa de Antifrauda (de fapt politia locala a unui oras anodin de provincie), despre o nefericita care s-a sinucis in propriul magazin (din cu totul alte motive decat actiunea fiscului), s-a pregatit (cu convocarea televiziunilor) o “audiere” a mea la o comisie parlamentara plina de senatori-buticari, zilnic ma prefaceam ca nu inteleg “aluziile” amenintatoare ale multora (pe care inca ii mai vad prin studiouri tv perorand despre cinste si corectitudine), etc., etc.

Adaugati la aceasta interventiile exaltate ale unor consultanti fiscali aparatori de evazionisti (culmea este ca stiam “in numele” cui vorbesc) si instalarea tehnocratilor la guvernare cu competenta Dragu la Ministerul Finantelor si veti intelege de ce s-a blocat acest proces.

Inutil sa va reamintesc despre decapitarea cvasi-simultana a conducerii ANAF folosind procurori habarnisti sau ticalosi sadea.

Pe scurt ANAF isi va reveni greu din socul ultimelor luni. Au sistemul IT la pamant si structura organizationala bulversata de nebunia anchetelor, promovarilor pe baza de spirit de gasca si a lipsei resurselor de orice fel pe seama sistarii de facto a achizitiilor. Curand i se va da lovitura decisiva: ii va fi luat sistemul IT din administrare. O imensa eroare. Mult mai simpla ar fi redizolvarea ANAF in MFP!!!

Iar astazi vrem sa punem in sarcina unui ANAF functionand la cota de avarie un nou sistem de administrare a TVA-ului… Bravos!

Si atunci va mirati ca finantele tarii o iau la vale sub presiunea populistilor teldrumisti? Ca au amanat a treia etapa a relaxarii fiscale? Ca se chinuie sa introduca noi taxe si impozite? Ca incep sa taie din pensii, indemnizatii, etc.? Ca vor sa renunte la cota unica? Ca va promit legea preventiei si in fapt inaspresc sanctiunile? Ca vor amana pana la calendele grecesti aplicarea legii salarizarii unitare? Ca indatoreaza statul roman din ce in ce mai mult? Ca promit ca aloca 2% din PIB cu cheltuire efectiva la aparare, dar din ratiuni de deficit nu vor face plati consistente anul acesta?…

Continuati sa va mirati dar… incetati sa mai fiti ipocriti!

Un comentariu la “O alta idee trasnita marca PSD/Dragnea: plata defalcata a TVA/Split TVA

 1. Degeaba ne dăm noi cu părerea pentru că în prezent, țara asta, se conduce după cele mai noi politici de dezvoltare integrată studiate la Sorbona – A se citi: mâine faceți așa…AȚI ÎNȚELES!!!

  Revenim la subiect, din punctul meu de vedere absolut orice reformă este binevenită, atâta timp cât vine în urma unei analize atent realizată (studiu de impact, scenarii etc) și pentru a rezolva o problemă. În cazul de față înțeleg că lipsește analiza iar problema nu se urmărește a se rezolva ci a se agrava.

  Legat de salarizarea unică, verificați dacă pentru anul viitor a fost solicitat sporul de 75% aferent funcționarilor care gestionează fonduri europene și care dispare prin aplicarea LSU….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *