Proiectul de buget pe anul viitor – aceeasi Marie mincinoasa, cu alta palarie!

Guvernul a inaintat spre aprobare Parlamentului proiectul de buget pe 2018. Ca in fiecare an onorabilii parlamentari vor veni cu cateva amendamente, concentrandu-se aproape exclusiv pe modul de alocare al sumelor de cheltuit. Adica vor imparti, asa cum am mai spus, blana ursului din padure, in lipsa veniturilor imposibil de realizat efectiv.

Programarea bugetara, sub guvernarea PSD, a devenit un instrument de propaganda: optimism desantat in repartizarea unor resurse iluzorii si o realitate a cresterii poverii fiscale si reducere a cheltuielilor ordonatorilor de credite in executia bugetara propriu-zisa asa cum s-a intamplat si in anul pe care il incheiem.

Neavand la dispozitie toate datele din executia bugetara finala pe anul in curs, defalcate pe categorii de impozite, comparatia acestei executii cu datele din proiectul de buget pe 2017 pentru a estima trendul incasarilor, precum si in lipsa influentei cuantificate ale modificarilor substantiale din legislatia fiscala, membrii Parlamentului vor da un vot in necunostinta de cauza asupra sustenabilitatii veniturilor programate.

De altfel, dat fiind noul cadru fiscal fundamental diferit, aceasta proiectie a veniturilor bugetare este cea mai nesigura din istoria recenta, mai precis de la momentul introducerii cotei unice din anul 2005. In consecinta, alocarile suplimentare pentru ordonatorii de credite din cuprinsul acestui proiect de buget raman doar simple deziderate utile propagandei psd-iste.

Daca ati avea curiozitatea sa confruntati executia bugetara cu ceea ce s-a programat initial in acest an (cand totusi am avut o oarecare stabilitate a reglementarilor cu impact fiscal), ati realiza pacaleala la care sunt supusi ordonatorii de credite. In executie, cu prilejul celor minim doua rectificari bugetare anuale, Guvernul nu face altceva decat acopera gaurile populiste ale salariilor functionarilor de stat, pensiilor, asistentei sociale si eventual a UAT-urilor pastorite de acolitii lui Dragnea&co, pe seama cheltuielilor de dezvoltare blocate administrativ in pofida alocarii scriptice initiale.

Apoi, pe parcursul executiei bugetare, in criza de resurse, se inventeaza noi taxe sau se limiteaza categoriile de cheltuieli, altele decat cele cu salariile/asistenta sociala, asa cum s-a intamplat cu prisosinta anul acesta. (https://www.facebook.com/gelustefandiaconu/posts/1251315641637043 ).

Pentru proiectul de buget 2018 avem deja o opinie preliminara a Consiliului fiscal, data in baza Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia “constructia bugetara consfinteste un derapaj de proportii” de la obiectivele Pactului de Stabilitate si Crestere (impus de sorosistii si sustinatorii “statului paralel” de la Comisia Europeana) care va avea dupa toate probabilitatile drept consecinta extrema demararea procedurii de deficit excesiv.

Pe scurt, aceeasi hiba ca si in cazul bugetului pe anul 2017: venituri supraevaluate si o subdimensionare puternica a cheltuielilor structurale (salarii si asistenta sociala). Asadar, nimic nou sub soare: in 2018 ar putea fi mai rau decat a fost anul acesta: noi taxe, amanarea majorarilor salariale promise dar si reduceri drastice de cheltuieli.

As putea sa va exemplific cu multe cifre dar rezultatul ar fi ca nu am vedea padurea din dosul copacilor. Asa ca ma voi rezuma doar la cateva exemple flagrante.

Prin urmare se impun cateva intrebari retorice, de bun simt, atunci cand citesti in proiectul de buget ca se vor incasa cu 31 md. lei mai mult decat in 2017, si anume:

-cum se va colecta TVA in plus cu 16,3%, adica 8,6 miliarde de lei mai mult, cand abia ai reusit sa colectezi in 2017 la fel cat si in 2016, un an foarte prost din perspectiva colectarii. Si aceasta in conditii de crestere economica bazata pe o uriasa sporire a consumului final precum si cu amanarea lunara a rambursarilor de TVA cuvenite agentilor economice?!;

-de unde se vor mai realiza venituri exceptionale macar la nivelul lui 2017, dupa ce s-au secatuit companiile de stat prin confiscarea rezervelor si a profitului? Din vanzare de apa grea sa cum sta scris in proiect si din taxele de licenta 5G?;

-ce impozit pe profit se va realiza in 2018 data fiind evolutia acestuia constant negativa in cursul anului 2017 (aaa uitasem…au furat cei de la Hotnews si Rise Project in timp ce Teldrum-ul a fost un exemplu de contribuabil cinstit! Dar mai ales cat se va colecta din impozit pe profit cand inca nu se stie daca impozitul pe cifra de afaceri la microintreprinderi va fi optional sau nu? Daca va fi obligatoriu, s-a calculat ca ar mai intra in visterie vreo 6 md.lei, si asta cu pretul distrugerii a zeci de mii de afaceri de sub un milion de euro? Dar daca va fi optional?;

-care va fi reactia angajatorilor la schimbarea taxarii si impactul acesteia in colectarea efectiva a contributiilor sociale si a impozitului pe venit?;

-cum va fi acoperita gaura de resurse a unitatilor administrative teritoriale cauzata de reducerea impozitului pe venit? Din cota defalcata aferenta TVA-ului suplimentar trecut “din pix” de Misa in program?;

Si atunci, nu ar fi fost mai potrivit sa se construiasca un buget prudent pe partea de venituri mai ales ca taxe noi nu vor mai putea fi puse cu usurinta deoarece s-a cam “prins” de minciuna pana si poporul psd-ist? Sau a dat asigurari Misa ca va colecta (pe baza de split TVA) miliarde de lei in plus? Sau vor avea miliardele necesare din imbunatatirea capacitatii administrative ANAF (asa cum sta scris negru pe alb in proiect) unde se aplica valoroasa conceptie manageriala a marelui finantist probata deja vreo patru ani in reformarea administrarii marilor contribuabili? Nu il luati prea in serios! Eu am facut-o si regret amarnic!

ANAF-ul este la pamant. O mana de aserviti de-ai partidului si obedienti de-ai lui Misa au paralizat o institutie si asa fragila. Zero investitii, infrastructura IT la avarie, blocarea intentionata a programului de modernizare cu Banca Mondiala, cheltuieli de functionare diminuate drastic, mii de angajati din inspectie fiscala si vama care taie frunza la caini, o institutie asediata de contribuabili nemultumiti (ex: restituirea taxei pe autovehicule), toleranta pana si la evaziunea observabila si cu ochiul liber, etc., etc.

Apropos! Nici in luna noiembrie, recent incheiata nu au facut programul la incasari! Si nici TVA-ul nu l-au rambursat! Si vor creste anul viitor colectarea la TVA cu 16,3%???

Si, uite asa, “corul bocitoarelor”, asa cum duios ne alinta pe noi criticii guvernarii premierul Tudose, se largeste pe zi ce trece. In schimb, dirijorul “corului mincinosilor”, Pablito pare ca ii da lui Tudose rolul primului solist!

Domnule Tudose, repetarea obsesiva a unor minciuni propagandistice va poate face sa credeti ca traiti intr-o realitate edulcorata. Sunt destule tari africane cu cresteri de PIB anuale de peste 5% dar care au ramas si vor ramane multa vreme de acum incolo tari profund subdezvoltate socio-economic: sunt parasite de proprii cetateni, au infrastructura de ev-mediu si o plutocratie servila unui mare carmaci care distribuie functii si resurse dupa bunul plac. Va suna cunoscut?

Un comentariu la “Proiectul de buget pe anul viitor – aceeasi Marie mincinoasa, cu alta palarie!

  1. Nu am obiectii la text( lucrurile sunt evidente – lupta impotriva evaziunii se anunta de 10 ani, eu am poprire in 3 saptamani daca nu platesc dar altii vad ca nu au nici o treaba).
    Intrebarea este cum s-a ajuns la astfel de cheltuieli salariale ale statului in conditiile in care o parte semnificativa de bugetari nu au venituri foarte mari(profesori, functionari pe la ghisee etc.)?
    Exista un fel de middle management in statul roman supradimensionat si platit mai mult decat ar trebui?
    Multumesc!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *