Romania, trezeste-te! Nu distrugeti Directia Antifrauda din ANAF! (II)

In aceste zile, capete infierbantate de succesul electoral vehiculeaza tot mai des in spatiul public varianta diminuarii pana la disparitie a rolului Antifraudei!

Paradoxal pentru mine este ca actuala guvernare nu face decat sa continue dezastrul inceput de tandemul Dragu-Biris, in loc sa schimbe politica de incurajare a evazionistilor promovata de guvernul Ciolos sub paravanul „apropierii de contribuabili”, in conditiile in care fara venituri la buget programul electoral nu are nicio sansa sa fie aplicat.

2015 – cresterea colectarii, manipularile din mass-media si campanii finantate de evazionisti

Primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga toata liota de specialisti este ca anul 2015 a reprezentat in istoria de peste 12 ani a ANAF-ului singurul an cand s-a inregistrat cresterea ponderii colectarii veniturilor in PIB in conditii concomitente de relaxare fiscala accentuata (tva la alimente, CAS, impozit pe profitul reinvestit, taxa pe stalp, etc.) si crestere sustinuta a PIB-ului, adica varianta cea mai favorabila si sustenabila economic.

In anii 2009-2011, o alta perioada de crestere a ponderii veniturilor in PIB cu care se impauneaza public domnul Ialomiteanu, fostul ministru al finantelor publice, guvernantii au trecut sub tacere politicianista faptul ca a scazut dramatic PIB-ul in timp ce taxele au crescut vertiginos (de ex: cota tva de la 19 la 24%).

In 2015, gradul de conformare al contribuabililor a fost impactat consistent de actiunile Antifraudei demarate la inceputul anului! Aceasta a fost diferenta specifica fata de ANAF-ul anilor anteriori!

Iar acest succes nu a putut fi ascuns nici macar de manipularile primare din mass-media. Stiri complet false au facut cariera: celebra batranica care vindea urzici (in realitate controlata de politia locala a unui oras de provincie!), o cofetarie aflata in renovare ar fi fost inchisa de Antifrauda sau o sinucidere din motive familiale pusa pe seama unui control a Antifraudei care nu avusese loc niciodata.

Pe langa aceste manipulari, cunosc cu nume si prenume evazionisti care finantau campanii mediatice (unii isi promovau chiar spoturi publicitare anti-ANAF!), iar vectori de opinie cu esarfe tricolore la gat tunau si fulgerau prin studiouri TV impotriva “jihadului” declansat.

Directia Antifrauda si relaxarea fiscala

Am participat la multe discutii cu premierul de atunci, Victor Ponta, cu expertii FMI si conducerea MFP cand s-a luat curajoasa decizie a relaxarii fiscale. Cu totii erau de accord ca aceasta ar putea fi un esec daca evaziunea nu va fi combatuta cu toata duritatea!
Va reamintesc ca evaziunea devenise de ani buni o problema de securitate nationala iar prin Decizie CSAT s-a avizat inclusiv detasarea unui numar foarte mic de lucratori ai SRI in ANAF, in principal in zona de analiza de risc si de integritate.

Contributia lor la constructia institutionala a Antifraudei a fost remarcabila!

Si uite asa in pofida scenariilor catastrofice ale Consiliului Fiscal si a opozitiei FMI/COM s-au colectat cu cca 4md euro mai mult in 2015 decat in anul anterior! Si ar fi trebuit sa fie doar inceputul unei actiuni pe parcursul mai multor ani de zile timp in care evaziunea in Romania trebuia sa se situeze sub media comunitara. Astfel, sumele fiscalizate suplimentar aveau sa compenseze etapele de relaxare fiscala, asa cum se intampla in statele civilizate ale batranei Europe.

Tehnocratii, protectorii evazionistilor

Dintr-odata, ca la un semnal, in preajma venirii salvatoare a tehnocratilor la putere se declanseaza primul cutremur. Florin Romeo Nicolae, seful Antifraudei, este pus sub control judiciar pentru o stupizenie instrumentata de, astazi celebrul, DNA Ploiesti. Era un profesionist cu mari merite in construirea de la zero a Antifraudei!

Urmeaza, in cascada, noua “abordare” a cuplului ciolosian Dragu-Biris care preia conducerea MFP si care imi solicita imperativ franarea activitatii Antifraudei. Mai tarziu, cand colectarea o luase la vale si-au dorit sa reporneasca motoarele Antifraudei dar erau limitati si de intentiile lor electorale. Prinsesera gustul puterii si nu isi mai recunosteau rolul politic trecator, acum se doreau permanenti la guvernare!

Adaugati la toate acestea si facatura in stare pura privind fantasmagorica mea implicare si a adjunctului meu in dosarul “Partida Romilor” si veti avea reprezentarea intregului scenariu pus in opera de oamenii de la butoanele distrugerii stabilitatii economice a Romaniei.

2017 – an decisiv pentru ANAF si finantele tarii

Astazi, asist siderat la dorinta unora de a “lichida” Antifrauda. Acestia nu realizeaza ce imens deserviciu fac tocmai mediului de afaceri onest si Romaniei. Distrugerea Antifraudei, pe langa micul dezastru din zona administrarii marilor contribuabili inseamna un pas sigur catre recesiune. Credeti ca exagerez? Instabilitatea bugetara va genera instabilitate economica, apoi politica, distorsionarea pietii…dar despre asta vom vorbi mai pe la toamna.

Politicienii aflati vremelnic la butoane trebuie sa intelaga urmatorul lucru: statul roman inseamna si finantarea invatamantului, a culturii, aarmatei, a ordinii publice, a infrastructurii etc. Inseamna pensionari si oameni bolnavi, neajutorati. Nu inseamna numai antreprenoriat sau business conectat la puterea politica! Credeti ca sunt atat de deranjante controalele pentru agentii economici care isi fiscalizeaza ultimul leu incasat?

Inchei cu aceeasi amara constatare: biata Romanie cum naiba de ai parte de atatea cozi de topor sau ticalosi chiar in momentele cand se parea ca ai gasit drumul dezvoltarii economice?

P.S. Mi-am dorit sa va ofer un text fara cifre, date sau teorii insipide. Sa trag un semnal de alarma! Cifra bugetata la venituri pentru anul 2017 este de un optimism desantat. Pe zi ce trece, vazand cum iau nastere noile coterii la nivelul conducerii ANAF, aceasta cifra este chiar o gluma. Imi doresc sa nu am dreptate iar in previziunile mele!

 

 

3 comentarii la “Romania, trezeste-te! Nu distrugeti Directia Antifrauda din ANAF! (II)

  1. Unde este reglementata prevederea legala prin care se poate face detasarea ofiterilor SRI? NU EXISTA. Singurul argument este Decizia CSAT……Dar acesta nu are caracter de lege!!!!!!!
    Cum justificati domnule Deaconu!!!!
    OG74 reglementeaza angajarea inspectorilor antifrauda prin concurs conform L188/99.Ofiterii SRI unde se gasesc???????/

    Răspunde

  2. Omule, cum ai putut sa le dai 25% in plus LA salariu unor securisti incapabili.Nu cred ca vrea cineva sa distruga creatia DVS, puteti dormi linistit, dar ar trebui vazut CE eficienta a avut in acesti ani. Si faptul ca ei argumenteaza ca se trezesc noaptea , nu tine ptr ca li de platesc orele suplimentare. In plus cei care vin LA serviciu sambata si dumininica primesc 800 lei pe zi. Deci, se bate lumea sa vina LA serviciu in week end, desi nu inteleg de CE nu isi rezolva sarcinile in timpul saptamanii.Prin comparatie, oameni care au lucrat LA inspectie fiscala dar si LA antifrauda spun ca acolo este cu mult mai usor si lipsit de orice RISC.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *