Scurta radiografie a unui DEZASTRU anuntat

O mana de baroni locali iresponsabili condusi de un lider paranoid au aruncat din nou ieri tara in haos. In acest timp, din cauza acelorasi iresponsabili milioane de romani iau drumul fiscului!

Dragnea-Valcov – tandemul horror al finantelor romanesti

Am fost un critic acerb al tehnocratilor ipocriti si prea putin competenti, aflati la butoanele finantelor tarii. In pofida conceptiilor mele profund liberale, am privit cu speranta instalarea guvernarii psd-iste mai ales ca la sefia ministerului de finante fusese instalat un om serios si de calitate. Nu puteam concepe ca debandada instalata la MFP/ANAF s-ar fi putut agrava!

Cand am vazut insa programul de guvernare Grindeanu dar mai ales bugetul pe 2017 am realizat ca tandemul Dragnea-Valcov reprezinta un adevarat pericol national. Ministrul de finante, Viorel Stefan, speriat si el, avea sa paraseasca repede functia. Nu facuse mai nimic dar macar a evitat sa se angreneze in aventura fiscala ce avea sa urmeze.

Mass-media, dirijata sau nu, se concentrase deja pe problema modificarii legilor justitiei si sa se imparta in doua tabere ireconciliabile. Cu mici exceptii, studiourile tv gazduiau politruci habarnisti in domeniul fiscal-bugetar care explicau la tabla cum munti de miere si rauri de lapte vor navali peste poporul prostit in campania electorala.

Incepand cu luna aprilie 2017, alaturi de cel mult o mana de oameni putin consacrati ca voci publice, am tras repetate semnale de alarma asupra bazaconiilor din buget care inevitabil aveau sa aduca noi taxe si sa compromita procesul de relaxare fiscala. Dar raul abia avea sa urmeze…

Triumful mediocritatii perseverente

In luna iulie se instaleaza guvernul mamut Tudose. Cel putin jumatate dintre membrii acestuia nu ar face performanta nici macar la nivelul Consiliului Judetean Teleorman. Ce tara lipsita de noroc istoric este Romania daca, in anul centenarului Marii Uniri si in preajma preluarii presedintiei Consiliului UE, este condusa de o suma de nulitati profesionale!

Un nou program de guvernare, mai elucubrant decat precedentul in domeniul fiscal-bugetar, dar mai ales un nou ministru de finante aveau sa se pogoare pe capul romanilor. Un ministru de finante educat la o scoala economica dubioasa, un pilos atarnator pe la usile psd-iste sau ale altor “zone umbroase” care isi demonstrase cu varf si indesat incompetenta manageriala in administrarea fiscala a marilor contribuabili.

Raul nu are limite niciodata

Urmeaza o sarabanda de masuri fiscale, una mai tembela decat alta, care pur si simplu bulverseaza societatea romaneasca: impozitul pe gospodarie, impozitul pe cifra de afaceri, supraacciza, plata split TVA, confiscarea rezervelor companiilor de stat, si…finis coronat opus…transferul contributiilor de la angajator la angajat!

Dupa dezbateri incinse in spatiul public se renunta la impozitul pe gospodarie, se aplica impozitul pe cifra de afaceri la toate companiile cu un turnover sub un milion de euro (adica la vreo 85% dintre agentii economici inregistrati fiscal!!!), se aplica o formula originala de split TVA si se promoveaza cu surle si trambite noua “revolutie fiscala”, celebra OUG79/2017.

Credeti ca vreun decident politic s-a gandit macar o clipa serios care va fi impactul acestor masuri asupra cetatenilor contribuabili la bugetul statului? Sau daca exista capacitatea administrativa de aplicare a acestor masuri fara a tulbura viata de zi cu zi a oamenilor? Nici vorba!

In tot acest timp ANAF abia isi tragea sufletul dupa perioada tehnocrata: zero investitii, unitatea de imprimerie rapida inchisa, programul cu Banca Mondiala la relanti iar sistemul informatic fiscal aflat pe perfuzii. Tehnocratii instalati la conducerea MFP, in pofida nepriceperii lor devenita notorie, avusesera limite totusi in tulburarea activitatii ANAF.

Pionul Ionut Misa aplica strategia nebunilor

Dar a venit finantistul salvator Misa, manat in lupta de Dragnea si Valcov, si astfel incepe procesul dizolvarii ANAF in cadrul ministerului finantelor precum si calvarul relatiei ANAF-contribuabili. Misa isi instaleaza imediat in functiile de conducere de la nivelul administrarii, inspectiei fiscale, antifraudei si a vamii o sleahta de yesmeni (chiar s-au infiintat de-a dreptul functii complet inutile si cu dedicatie), unii jalnici din punct de vedere profesional, pe criteriul exclusiv al loialitatii fata de Pablito sau “garantati de Misa”. Ulterior in acest elan demolator avea sa fie capacitat si premierul Tudose.

Astfel, nimeni din ANAF nu se mai putea opune sarabandei de modificari legislative. Doar pana la aparitia celebrei OUG 79/2017 avusesera loc peste 200 de modificari ale legislatiei fiscale!!! Cum aveau sa impacteze aceste modificari relatia ANAF-contribuabili vom rezuma ceva mai incolo.

Degeaba mediul de afaceri si consultantii fiscali au aratat in mod repetat care vor fi consecintele! La toate intrebarile exista un singur raspuns: asa prevede programul PSD, o culegere de ineptii fiscale scrise de oameni care nu au lucrat mai deloc in domeniul administrarii fiscale. Ca sa incluzi ideea introducerii impozitului pe gospodarie in conditiile Romaniei de astazi trebuie sa fii complet rupt de realitate sau chiar dus cu capul!!!

Toate acestea aveau sa faca din ANAF si salariatii sai tapul ispasitor pentru prostia lui Misa&co iar din contribuabili (mai ales persoanele fizice) adevarati cobai.

In ce tara din lumea asta mai sunt plimbati pe la ghisee milioane de oameni dezorientati de ineptiile fiscale ale guvernantilor?

Bomboana de pe coliva in 2018

Inainte de a va spune ce va asteapta in relatia cu fiscul anul acesta incepand chiar cu luna ianuarie, sa facem o precizare necesara: sumele incasate efectiv de la persoanele fizice de catre ANAF nu depasesc 5% din total colectare. O suma crae ar putea fi atrasa mai usor din evaziune decat sa inventezi noi taxe datorita carora sa pui milioane de romani pe drumuri pe la ghiseile fiscului sau ale postei romane.

Asadar sa recapitulam poate inteleg si “comunicatorii” MFP/ANAF;

-peste 300.000 de contribuabili au decizii de impunere emise din luna decembrie a anului trecut pentru CASS-ul aferent anului 2012 pe care vor trebui sa le clarifice/achite la ghiseu;

-minimum 400.000 de persoane fizice deponenti ai declaratiei 600 pentru contributiile aferente veniturilor din alte surse in afara celor de natura salariala;

-alte cateva sute de mii de agenti economici trebuie sa depuna fizic la ghiseu in pana la 31 martie declaratia 010 pentru modificarea vectorului fiscal deoarece au trecut la forma de impozitare pe cifra de afaceri;

-cca.500.000 de persoane fizice vor depune cereri de restituire a taxei de mediu la autoturisme dintre care cca 200.000 au deja hotarari definitive ale instantelor de judecata;

-dupa ce timp de doi ani de zile nu au reusit decat expedierea (si aceea partiala) deciziilor de impunere pentru CASS-ul aferent anului 2012, urmeaza imediat minimum un milion de noi decizii in sarcina contribuabililor aferente anilor 2013-2014-2015-2016-2017!!! Acestea se platesc tot la ghiseele ANAF;

-din 22 ianuarie se formeaza cozi la ghiseele ANAF pentru cumpararea certificatelor de trezorerie, etc., etc.,

In tot acest timp, slugile lui Misa din ANAF dau comunicate de presa cinice! Ne invita sa depunem declaratiile, noi persoanele fizice, pe portalul www.anaf.ro ! Cu utilizarea certificatelor digitale procurate contracost (vreo 30-35 de euro/anual/persoana). Inmultiti dvs. cu milioanele de persoane fizice si aflati suma in milioane de euro! Spatiul Privat Virtual e doar de vitrina!

Sa ne intelegem. Angajatii ANAF sunt la fel de napastuiti de prostia lui Dragnea si Misa. Pe Tudose nu-l includ aici pentru ca el fie nu pricepe, fie se informeaza din unica sursa.

Dar daca tot a cazut din Trabant, oare de ce nu face o ultima fapta buna sa-l ia cu el la cabinetul de parlamentar, “pe persoana fizica”, si pe nepretuitul Misa?

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *